Så gör kocken...

Paj med varmrökt lax, purjolök och dill

Paj med varmrökt lax, purjolök och dill

 

6 portioner

Ugnstemperatur 225 - 175º

tillagningstid 1 ½ timme


Ingredienser

finns som ekologisk vara100 g smör, rumstempererat
finns som ekologisk vara3 ½ dl vetemjöl, eller
finns som ekologisk varadinkelmjöl
finns som ekologisk vara½ dl sesamfrön
 ½ tsk salt
 1 msk vatten
finns som ekologisk vara1 ägg


Fyllning:

finns som ekologisk vara1 msk smör
finns som ekologisk vara1 purjolök, sköljd, hackad
 ½ tsk salt
finns som ekologisk vara1 krm peppar
finns som ekologisk vara400-500 g varmrökt lax, i bitar
finns som ekologisk vara1 dl dill, hackad
 2 dl västerbottensost, riven


Äggstanning:

finns som ekologisk vara4 ägg
finns som ekologisk vara1 dl crème fraiche
finns som ekologisk vara3 dl mjölk
 1 krm salt
finns som ekologisk vara1 krm peppar


Ost- och nötpaj:

 200 g chèvreost, smulad
 50 valnötter, grovhackade
 1 ask körsbärstomater


Kyckling- och olivpaj:

finns som ekologisk vara½ kyckling, grillad, rensat kött
 20 oliver, urkärnade
 10 soltorkade tomater, strimlade
finns som ekologisk vara2 dl riven ost


= Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ

    


Tillagning

Blanda ingredienserna till pajdegen, tillsätt ägget sist. Arbeta ihop till en smidig deg. Kavla ut degen till en rundel som är större än springformens omkrets. Lägg degen i springformen och täck botten och väggar.


Tryck ut degen så den täcker springformens väggar och når en bit över kanten. Ställ pajskalet i frysen medan du förbereder fyllning och äggstanning. Fräs purjolöken i smör utan att den tar färg. Salta och peppra. Vispa ihop äggstanningen.



Ta ut pajskalet ur frysen och sätt in den högt upp i ugnen, förgrädda 10 minuter. Ta ut pajskalet och sänk värmen till 175 grader.



Varva fyllningen i pajskalet, häll i äggstanningen och tryck varsamt ner fyllningen så att allt är täckt av äggstanning. Grädda tills äggstanningen stelnat, 30-40 minuter. Låt gärna pajen vila i 10 minuter innan den serveras.


Alternativa fyllningar

Se ingredienslistan till vänster. Pajdeg och äggstanning enligt grundrecept.


Källa: Coop Mersmak nr 5 2009


Har kört på versionen Kyckling- och olivpaj. Sist bytte jag ut den rivna osten mot feta ost (persilja & vitlök) som jag smulade sönder. Stekte lite skivad rödlök, bara så att den mjuknade lite, och varvade ner den i pajen oxå. Funkade utmärkt!

Testa den vettja! :)




Kommentarer
Postat av: Emelie

Tack för receptet :D

2009-07-20 @ 14:49:01
URL: http://emelieahgren.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0