Ingredienser
 | 100 g smör, rumstempererat |  | 3 ½ dl vetemjöl, eller |  | dinkelmjöl |  | ½ dl sesamfrön | | ½ tsk salt | | 1 msk vatten |  | 1 ägg |
Fyllning:
 | 1 msk smör |  | 1 purjolök, sköljd, hackad | | ½ tsk salt |  | 1 krm peppar |  | 400-500 g varmrökt lax, i bitar |  | 1 dl dill, hackad | | 2 dl västerbottensost, riven |
Äggstanning:
 | 4 ägg |  | 1 dl crème fraiche |  | 3 dl mjölk | | 1 krm salt |  | 1 krm peppar |
Ost- och nötpaj:
| 200 g chèvreost, smulad | | 50 valnötter, grovhackade | | 1 ask körsbärstomater |
Kyckling- och olivpaj:
 | ½ kyckling, grillad, rensat kött | | 20 oliver, urkärnade | | 10 soltorkade tomater, strimlade |  | 2 dl riven ost |
= Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ
| | Tillagning
Blanda ingredienserna till pajdegen, tillsätt ägget sist. Arbeta ihop till en smidig deg. Kavla ut degen till en rundel som är större än springformens omkrets. Lägg degen i springformen och täck botten och väggar.
Tryck ut degen så den täcker springformens väggar och når en bit över kanten. Ställ pajskalet i frysen medan du förbereder fyllning och äggstanning. Fräs purjolöken i smör utan att den tar färg. Salta och peppra. Vispa ihop äggstanningen.
Ta ut pajskalet ur frysen och sätt in den högt upp i ugnen, förgrädda 10 minuter. Ta ut pajskalet och sänk värmen till 175 grader.
Varva fyllningen i pajskalet, häll i äggstanningen och tryck varsamt ner fyllningen så att allt är täckt av äggstanning. Grädda tills äggstanningen stelnat, 30-40 minuter. Låt gärna pajen vila i 10 minuter innan den serveras.
Alternativa fyllningar Se ingredienslistan till vänster. Pajdeg och äggstanning enligt grundrecept. |